Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ




   Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Καλαμαριάς προχωρήσαμε σήμερα 18/12/2012  σε παρουσία-παρέμβαση στην πρυτανεία με στόχο να επικοινωνήσουμε επιτέλους με τον αντιπρύτανη Κωνσταντάτο και να του καταθέσουμε μία λίστα υπογραφών.Οι υπογραφές αυτές είχαν συγκεντρωθεί την προηγούμενη εβδομάδα από την ακαδημαϊκή κοινότητα  του Παμακ ως ένδειξη στήριξης και αλληλλεγγύης στα αιτήματά μας. και υπολογίζονται γυρω στις 500.Στην δράση συμμετείχαν περίπου 60 άτομα ανάμεσά τους εστιακοί από το Παμακ,το ΑΠΘ,  άλλοι εξωεστιακοί φοιτητές  καθώς και νεοεισαχθέντες της εστίας οι οποίοι παρά το γεγονός ότι δεν έχουν που να μείνουν λόγω της κατάληψης που κάνουμε, συμφωνούν με τα αιτήματά μας και ήρθαν να στηρίξουν τη δράση.
  Αρχικά, πήγαμε στην πρυτανεία του πανεπιστημίου όπου οι γραμματείς μας είπαν ότι δεν ήξεραν που βρίσκεται ο κ.Κωνσταντάτος και στην συνέχεια  καταφέραμε να τον  ‘εντοπίσουμε’  στο καθηγητικό του γραφείο οπού και τον σταματήσαμε στο διάδρομο για να συζητήσουμε για το θέμα μας. Ξεκίνησε όπως ήταν αναμενόμενο να μας σπρώχνει για να φύγει και εμείς φέραμε αντίσταση ζητώντας να μας εγγυηθεί ότι θα διαπραγματευτεί την ετήσια διαγραφη (με την προσαύξηση 3%) και την παραμονή στην εστία μόνο για 4 χρόνια (ζητούμε ν+1). Εκείνη τη στιγμή επενέβησαν άλλοι 3 καθηγητές, ο ένας εκ των οποίων δε δίστασε να χειροδικήσει απέναντι σε έναν φοιτητή, πιάνοντας τον από το λαιμό με κεφαλοκλείδωμα. Με την παρέμβαση των φοιτητών και των 2 άλλων καθηγητών η κατάσταση εξομαλύνθηκε και συνεχίστηκε η προσπάθεια για επικοινωνία με τον κ. Κωνσταντατο. Η σταση του ηταν ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ, ΕΡΡΙΣΤΙΚΗ και άκρως ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ. Του μιλούσαμε και μας γυρνούσε την πλάτη, ήταν απόλυτος και  απίστευτα αδιάφορος.
    Το αποκορύφωμα, ήταν όταν επιδεικτικά ανέβασε τα πόδια του στο τοίχο,σχεδόν ξάπλωσε μπροστά μας,  και ακόμα και όταν τον βγάζαμε φωτογραφίες μας χαμογελούσε... Αυτός είναι ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας και Αυτή είναι η στάση του απέναντι στα 60 άτομα που είχε μπροστά του και στις 500 υπογραφές που είχαμε συγκεντρώσει.Και εκείνη ακριβώς τη στιγμή που αντικρύζαμε αυτό το θέαμα άρχισαν να μας πέρνουν τήλεφωνο συγγενικά και φιλικά μας πρόσωπα και να μας ρωτούν σε τι κατάσταση είναι ο αντιπρύτανης και γιατί τον έχουμε όμηρο.. Η ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο!!
  Ο κ. Κωνσταντάτος φυσικά και έφυγε γύρω στις 4:30 «αλώβητος», χαμογελαστός και με την επιδεικτική του ανωτερότητα-εξουσία έκανε δηλώσεις στα μέσα. Σε δηλώσεις προχωρήσαμε και εμείς, οι οποίες φυσικά δε ξέρουμε αν θα προβληθούν από τη τηλεόραση...
  Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας παρουσιάζουν ως «τραμπούκους» που μένουμε στην εστία για 8 χρόνια και νοικιάζουμε τα δωμάτια μας. Ως εστιακοί του πανεπιστημίου δηλώνουμε ότι αυτή τη στιγμή στην εστία τα άτομα που διαμένουν είναι μέχρι το ν+2(με βάση το προηγούμενο κανονισμό του Ε.Ι.Ν.)  και φαινόμενα ενοικίασης των δωματίων δεν έχουν σημειωθεί. Παρόλ’ αυτά φυσικά και είμαστε θετικοί στο να γίνει εσωτερικός έλεγχος για τυχόν τέτοιες περιπτώσεις και αν υπάρχουν να διωχθούν ακόμα και ποινικά. Επιπλέον, απαιτούμε να γίνει και έλεγχος ώστε να βρεθούν άτομα τα οποία έχουν δωμάτιο στην εστία αλλά διαμένουν αλλού και δεν το αξιοποιούν.
  Ο κ.Κωνσταντάτος απ’τη μία μας έλεγε ότι με το καινούριο καταστατικό, δεν έμεινε κανένας εκτός εστίας και απ’την άλλη φώναζε ότι οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά πολύ και δεν μπορούμε όλοι να μείνουμε στην εστία. Παραβλέποντας την αντίφαση στα λεγόμενα του, προτείνουμε αν η ποσότητα των αιτήσεων έχει αυξηθεί τόσο πολύ να νοικιάσει το πανεπιστήμιο ένα χώρο που να χρησιμοποιηθεί ως εστία. Αυτό που ζητάμε δεν είναι παράλογο καθώς το ίδιο έκανε και το πανεπιστήμιο Κρήτης χρησιμοποιώντας τη ξενοδοχειακή μονάδα «Ξενία» ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών. Το σκεπτικό του πρύτανη «έχεις μείνει στην εστία 2 χρόνια άρα οι γονείς σου έχουν συγκεντρώσει κάποια χρήματα και μπορείς μετά πιο εύκολα να νοικιάσεις» δεν ευσταθεί. Η ετήσια διαγραφή και η προτεραιότητα που θα δίνεται στους πρωτοετείς(προσαύξηση του κατα κεφαλην εισοδήματος κατα 3% για κάθε έτος παραμονής στην εστία) θα έχει ως αποτέλεσμα στην Εστια Καλαμαριάς να μένουν άτομα που δε θα ολοκληρώσουν ποτέ τις σπουδές τους. Είμαστε άτομα που προερχόμαστε από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και δεν ‘παζαρεύουμε´ το δικαίωμα μας στη δωρεάν στέγαση.
  Το αν κάποιος από μας κερδίσει ξαφνικά το «λόττο» μπορεί να ελεγχθεί καταβάλλοντας απλά τη φορολογική μας δήλωση κάθε χρόνο για να φανεί αν το εισόδημα μας έχει αυξηθεί αισθητά. Αυτό είναι ένα είδος ελέγχου και διαφέρει πολύ από την ετήσια διαγραφή που ζητά ο αντιπρύτανης . Ακόμα, για να φανεί ο χαρακτήρας του καταστατικού, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που 2 φοιτητές έχουν το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα θα επιλέγεται  αυτός με τις καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.Επίσης, με το να ζητάμε ν+1 δεν γινόμαστε αιώνιοι φοιτητές αλλά έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας και μάλιστα με πιθανόν καλύτερο βαθμό.
   Τέλος, ο κ. Κωνσταντάτος είπε ότι δεν μπορούσε τόσο καιρό να επισκεφτεί τις εστίες και να δει την κατάσταση εκ των έσω καθότι είχαμε κατάληψη (δήλωση στο ΣΚΑΙ). Καταστατικό μπόρεσε όμως να συντάξει πριν έρθει στην εστία μας... Δηλώνουμε ότι τόσο καιρό που η εστία τελεί υπό κατάληψη δεν προσπάθησε ούτε τηλεφωνικά να επικοινωνήσει μαζί μας πόσο μάλλον να εκφράσει την επιθυμία να μας επισκεφτεί.  

 Διεκδικούμε αυτό που θεωρούμε δίκαιο
 Η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών μας δεν είναι προνόμιο είναι δικαίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου